Hautakiven kaiverrukset ja koristeet

Tekstikaiverrukset ja koristeet

Hautakiveen on perinteisesti kaiverrettu sukunimi, etunimet sekä syntymä- ja kuolinaika. Lisäksi kiveen voidaan kaivertaa esimerkiksi ammattinimike tai muistosanat. Tekstikaiverruksiin on käytettävissä useita erilaisia fontteja eli tekstityyppejä. Yleensä kannattaa valita yleisesti käytössä oleva testattu tekstityyppi. Erikoistapauksissa tekstin fontin voi valita vapaasti kunhan varmistetaan, että kaiverrus on teknisesti toteutettavissa laadukkaasti.

Hautakiveen on mahdollista kaivertaa risti, erilaisia koristekuvioita jopa esimerkiksi vainajan omakätinen allekirjoitus. Toijalan Kiviveistämöllä on paljon valmiita testattuja kaiverruskuviovaihtoehtoja valittavaksi. Tarvittaessa pystymme kaivertamaan kuvion myös asiakkaan oman piirustuksen pohjalta.

Kaiverretut tekstit ja kuviot voidaan kullata lehtikullalla, hopeoida, maalata tai jättää kiven väriseksi.

Pronssikirjaimet ja koristeet 

Hautakiviin on mahdollista lisätä pronssituotteita, jotka ovat yksi hyvä keino tuoda lisää syvyyttä ja vaihtelevuutta hautakiveen. Pronssituotevalikoimaan kuuluvat kirjaimet, ristit ja koristeet, lyhtykehykset ja muistolaatat. Pintakäsittelyvaihtoehtoja löytyy useita ja ne vaikuttavat hyvin paljon hautakiven tunnelmaan.

Käytämme pääasiassa suomalaisen valimon Paasikivi Oy:n tuotteita, mutta kauttamme on mahdollista saada hautakiviin muidenkin valimoiden tuotteita. Pronssituotteiden saatavuus ja hinnat vaihtelevat, joten päätös kannattaa tehdä hyväksikäyttäen Toijalan Kiviveistämön asiantuntemusta.

Valokuvat

Toijalan Kiviveistämön yhteistyö Insigno Oy:n kanssa mahdollistaa valokuvien, piirustusten, pitkien runotekstien tai vaikka QR-koodin kaivertamisen hiotun kiven pintaan. Insigno Oy:n käyttämä Impact Etching -kaiverrustekniikka tuottaa laadukkaamman kaiverrustuloksen kuin yleisemmin käytössä oleva lasertekniikka.

Muun muassa USA:ssa ja Venäjällä hautakiven etupintaan kaiverretaan yleisesti vainajan valokuva tai koko kiven etupinta on kaiverrettu taideteokseksi, joka kertoo vainajan elämäntyöstä tai harrastuksista. Suomessa suositaan perinteisempiä hautakiviä, mutta monikulttuurisuuden lisääntymisen myötä kysyntä näillekin tuotteille on noussut merkittävästi. Esimerkkejä kuvallisista muistomerkeistä löydät täältä. Seurakunnat suhtautuvat kuviin joskus tietyllä varauksella, mutta hyvällä maulla toteutetut kuvalliset hautakivet yleensä hyväksytään.

Palaa Hautakivet