Hautakiven koko

Kun tarkoituksena on tilata uusi hautakivi, on hyvä aluksi miettiä kuinka monen ihmisen nimitiedot hautakiveen on aikanaan tarkoitus kaivertaa. Hautakiven kokoon vaikuttavia tekijöitä on paitsi nimitietojen määrä myös hautapaikan koko ja seurakuntien ohjesäännöt.

Seurakunnilla on voimassaolevat hautausmaamääräykset, joista ilmenee kiven koolle, koristeille ja esimerkiksi reunakiville asetetut rajoitukset. Seurakuntien säännöt koskevat harvoin kiven muotoa, mutta maksimikorkeus ja -leveys on yleensä aina määritetty. Säännöt voivat esimerkiksi rajoittaa kukkatilojen asentamista hautapaikoille.

Useimpien hautausmaiden hautausmaamääräykset voi tarkistaa hautausmaiden verkkosivuilta tai hautausmaan hoitajalta. Avaa Seurakuntien yhteystiedot.

Toijalan Kiviveistämö Oy huolehtii aina ennen toimitusta siitä, että tilattu muistomerkki on määräysten mukainen ja hautausmaan käytännön mukaisesti hyväksytty.

Kiven koko vaikuttaa oleellisesti muistomerkin kokonaishintaan mutta silti suosittelemme harkitsemaan seurakunnan maksimikoon mukaista hautakiveä. Yleisimmät maksimikoot ovat:

  • 1m hautapaikalle on 70cm x 80cm
  • 2m hautapaikalle 80cm x 120cm
  • Uurnahautapaikoilla kiven maksimikoko on yleensä pienempi ja tarkasti määritetty.

Hautakiven paksuus on normaalisti 12-15cm. Erikoistapauksissa paksumman hautakiven valmistus on toki mahdollista, mutta ennen tilausta on varmistettava, hyväksyykö seurakunta tavanomaista paksumman muistomerkin.

Hautakivi asennetaan hintaan sisältyvän pohjakiven päälle hautausmaan ohjeita seuraten. Joillain hautausmailla hautakivet asennetaan valmiin betonipalkin päälle. Normaali pohjakivi on noin 5-10 cm leveämpi ja pidempi kuin hautakivi.

Pohjakiven ja hautakiven väliin on mahdollista laittaa korokepalat. Ne ovat 2kpl n. 5 cm korkeita välikiviä, joiden tarkoitus on nostaa hautakiveä istutuksien edestä ylemmäs. Tällöin hautakiven alaosaan tehdyt kaiverrukset eivät niin helposti jää kukkien taakse piiloon. Korokepalat tehdään samasta kivilaadusta kuin hautakivikin.

Kannattaa myös miettiä haudalle tulevia kukkaistutuksia. Kiviset kukkatilat selkeyttävät ja rajaavat kauniisti hautausmaan nurmialueen ja kukkapenkin erilleen toisistaan. Kivestä tehtyjen kukkatilojen vaihtoehdot ovat kukkareunat ja kukka-aukollinen pohjakivi. Kukkareunat koostuvat kolmesta kiviosasta ja se on on siro ja yksinkertainen edullinen vaihtoehto. Tukeva kukka-aukollinen pohjakivi on yhdistelmä hautakiven pohjakiveä sekä kukkatilaa. Eteen on sahattu aukko kukille ja kivi jatkuu yhtenäisenä hautakiven alle pohjakiveksi.

Takaisin Hautakiviin