Kiven muoto ja reunojen pintakäsittely

Tänä päivänä kiven työstöteknologia on hyvin kehittynyttä ja sallii hyvinkin monimuotoiset hautakivet.

Yleisimmin käytettävät kivimuodot ovat:

  1. Suorakaide tai neliö
  2. Muotoon louhitut sivut
  3. Kaaripäällystä
  4. Puoliserpentiinikaari (oikean- tai vasemmankätisenä)
  5. Serpentiini

Hautakivi voidaan valmistaa muodoiltaan asiakkaan toiveiden ja suunnitelmien mukaisesti hyvinkin yksilölliseksi. Rohkeidenkin omien suunnitelmien kanssa kannattaa tulla ajoissa keskustelemaan kanssamme erilaisista vaihtoehdoista. Monimuotoiset ja vainajan elämästä kertovat erikoiset muistomerkit ovat haastavia mutta samalla mielenkiintoisia projekteja, jotka toteutuessaan rikastuttavat hautausmaakulttuuria.

Graniittiseen hautakiveen voidaan valita useita pintakäsittelyvaihtoehtoja. Perusversiossa etupinta on kiillotettu ja sivut sahatut. Useimmiten kivi on edestä, sivuilta ja päältä kiillotettu. Kivi voi olla myös mattapintainen tai lohkopintainen. Kivessä voi olla poltettua pintaa (ei kuitenkaan kaikissa kivityypeissä) tai hakattua pintaa.

Pintakäsittely vaikuttaa kiven hintaan.  

  • Etupinta hiottu ja sivut sahattu (edullisin)
  • Etupinta hiottu ja sivut lohkottu
  • Etupinta, sivut ja päällystä hiottu
  • Etu- ja takapinta sekä sivut ja päällystä hiottu (arvokkain)

Pintakäsittelyjen yhdistelmillä kiven ulkonäköä saadaan elävöitettyä. Erilaiset pintakäsittelyt vaikuttavat paitsi hautakiven tunnelmaan sileän tai karhean pinnan kautta, mutta myös kiven väriin. Esimerkiksi mustassa kivessä hiottu, kiiltävä pinta on hyvin musta, mutta louhittu, karhea pinta on väriltään harmaa. Erikoisempien pintakäsittely-yhdistelmien hinta on laskettava aina tapauskohtaisesti.

Kiven pintakäsittely vaikuttaa kiven puhdistettavuuteen. Yleissääntö on, että mitä karheampi pinta sitä työläämpää on kiven puhdistaminen. Kiillotettu pinta on helppohoitoisin.

Palaa Hautakivet